El sismòleg de l'ICTJA-CSIC, Jordi Díaz, ha investigat en un estudi acabat de publicar l'origen de les vibracions registrades pel sismòmetre del Laboratori Subterrani de Canfranc. El sensor va detectar les ones sísmiques generades per l'energia de les onades de l'huracà, un cop es van transferir al fons oceànic. Demostra que els sismòmetres poden detectar les vibracions provocades per tempestes llunyanes, crescudes de rius o marees terrestres.
El pas de l'huracà Sandy al llarg de la costa americana a l'octubre de 2012 va quedar registrat en el senyal de fons del sismòmetre instal•lat al Laboratori Subterrani de Canfranc (LSC), a Osca. Així ho explica l'investigador de l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICTJA-CSIC), Jordi Díaz, en un article publicat a la revista "Earth-Science Reviews".
L'autor de l'article explica que "les tempestes i els huracans en alta mar generen ones i part d'aquesta energia es transfereix al fons marí i es transforma en un senyal sísmica que pot ser detectada pels sismòmetres a terra".
Una crescuda del riu Aragó, el trànsit als voltants de l'LSC o les marees terrestres són, a més de l'huracà Sandy, alguns dels fenòmens que l'investigador de l'ICTJA-CSIC ha identificat com origen de les vibracions registrades pel sismòmetre de Canfranc durant un període de dues setmanes del mes d'octubre del 2012.
El fet que cada procés generi unes vibracions de freqüències diferents permet als investigadors determinar el seu origen.
L'autor de l'article recorda que "en els sismogrames actuals som capaços de trobar molta més informació que abans es rebutjava perquè es considerava soroll".
L'investigador de l'ICTJA-CSIC afegeix que "a l'estació de Canfranc, per exemple, vam registrar clarament les vibracions que genera l'augment del cabal del riu Aragó després de fortes tempestes, per la qual cosa el sismòmetre pot utilitzar-se per vigilar les crescudes del riu".
"L'anàlisi de tot l'espectre de freqüències del senyal sísmica ens permet enllaçar la sismologia amb altres disciplines, com la meteorologia, la hidrologia o fins i tot la investigació sobre el canvi climàtic" conclou Díaz.
Artículo de referencia:
Díaz, J. (2016), On the origin of the signals observed across the seismic spectrum, Earth-Science Reviews, 161, 224-232, doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.earscirev.2016.07.006.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0012825216301684
Noticia via: http://www.ictja.csic.es/