El CSIC estrena un curt d'humor per desmentir mites sobre la Prehistòria

"Hechos y mitos de la Prehistoria" és un curtmetratge d'humor i divulgació, coordinat per la Institució Milà i Fontanals del CSIC, realitzat amb la productora Cheapfilms i protagonitzat per persones amb discapacitat del grup cooperatiu TEB. La iniciativa s'emmarca dins #PROTAGONIZA, un projecte finançat per la FECYT - Ministerio de Ciencia e Innovación per portar l'arqueologia als col·lectius oblidats per la divulgació.

Fotograma del curt "Hechos y Mitos de la Prehistoria".La peça audiovisual es va estrenar el 17 de febrer a la Institució Milà i Fontanals (IMF-CSIC), a Barcelona. A la passada inaugural van acudir tots els participants i col·laboradors, tant de Cheapfilms, TEB, com de la IMF-CSIC. L'acte va comptar amb la introducció de Lluís Calvo, delegat institucional del CSIC a Catalunya, Millán Mozota, investigador de l'IMF-CSIC i responsable del projecte, i Juan Francisco Gibaja Bao, investigador de l'IMF-CSIC i involucrat en el projecte. Després de la projecció, hi va haver un col·loqui amb alguns dels participants del projecte pertanyents al Servei Ocupacional d'Inserció de TEB, Gemma González, Joan Rosselló i Isabel Guinaldo. El director del curt, Àlex Mestres, també va estar present.

"Ha estat una gran experiència de la que vam aprendre molt. Hem fet divulgació, hem gaudit i hem après molt dels cineastes i del grup de TEB", explica Millán Mozota, responsable de #Protagoniza.

Producció amb la col·laboració de moltes entitats

A la presentació del curt, d'esq. a dre.: Juan Francisco Gibaja Bao, investigador de l'IMF-CSIC, Millán Mozota, responsable de #Protagoniza i investigador de l'IMF-CSIC, Lluís Calvo, delegat institucional del CSIC a Catalunya i director de l'IMF-CSIC. Imatge: Sabela Rey Cao.La iniciativa s'emmarca en el projecte "#Protagoniza: Ciència i divulgació inclusives". El disseny de l'activitat va ser elaborat pels investigadors de l'IMF-CSIC, així com el desenvolupament dels conceptes de divulgació que buscaven transmetre.

Les tasques de l'arqueologia, la coincidència temporal amb els dinosaures o com es repartien les cures en les comunitats durant la prehistòria van ser alguns dels temes associats a falsos mites que buscaven tractar i desmuntar amb el curt. El guió es va realitzar en col·laboració amb l'equip de Cheapfilms, que va entrar en la producció fa mesos i que va donar forma a una pel·lícula muda i d'humor.

"Quan ens van trucar del CSIC per crear un argument amb base divulgativa sobre la prehistòria ens sentim molt orgullosos", aclareix Xavi Socias, coordinador de la productora. Afegeix que "les reaccions dels responsables de el projecte i dels participants van ser motiu de molta alegria".

La col·laboració amb el grup cooperatiu TEB va ser fonamental per donar forma final al guió i perquè els participants fessin la seva aportació als personatges.

Durant la presentació de la pel·lícula, d'esq. a dre.: tres dels intèrprets de la pel·lícula i participants del projecte, Gemma González, Joan Rosselló i Isabel Guinaldo, i el director del curt, Àlex Mestres. Imatge: Sabela Rey Cao (CSIC).Alba Jiménez, coordinadora des TEB, indica que és una molt bona proposta del CSIC i Cheap Films "per apropar la ciència a aquest i a altres col·lectius". Afegeix que ha estat "una de les experiències que els usuaris del TEB més han gaudit i amb la qual han pogut seguir aprenent".

Abans d'iniciar el rodatge, l'equip d'investigadors va organitzar un taller sobre la prehistòria amb el grup de TEB. Al taller, els participants van aprendre sobre els fets i tòpics que existeixen sobre la prehistòria i l'arqueologia, per així fer-los propis i desmuntar-los amb la pel·lícula.

El curt va comptar amb la participació activa d'un total de 15 persones del grup TEB. Una iniciativa que va gaudir de molt bona acollida. "M'ha encantat disfressar-me d'Indiana Jones i tot el que hem après sobre la prehistòria", explica Gemma Gonzalez, una de les actrius de la pel·lícula.

"Totes les activitats per aprendre que hem fet amb la IMF-CSIC han estat molt bé, però aquesta ha estat la més divertida de totes", afegeix Pilar Viso, una altra de les actrius, que ja ha participat en altres accions de la IMF.

La intenció és tornar a realitzar l'activitat amb diferents col·lectius i amb la col·laboració de Cheapfilms en l'apartat tècnic.

Un projecte finançat per la FECYT

"#Protagoniza: Ciència i divulgació inclusives" és un projecte finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), del Ministeri de Ciència i Innovació, que ha pres el relleu de projectes anteriors desenvolupats per la IMF-CSIC, com "Raval: 6000 anys d'història", "Barcelona #ConCiencia" i "Integra> Ciència", tots ells dirigits per l'investigador del CSIC Juan F. Gibaja. Actualment, #Protagoniza compta amb una àmplia xarxa de col·laboradors, tant d'institucions públiques i locals, com de el sector privat.

L'objectiu d'#Protagoniza és seguir portant l'arqueologia als col·lectius oblidats per la divulgació.