Investigadors de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, i de l'Institut de Ciències de l'Espai (CSIC-IEEC), distingits amb el Ciutat de Barcelona 2019

César R. Ranero i Valentí Sallarés, investigadors de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, a Barcelona, són els guardonats en la categoria de Ciències Ambientals i de la Terra. Joan Carles Morales, científic de l'IEEC a l'Institut de Ciències de l'Espai, és el guardonat en la categoria de Ciències Experimentals i Tecnologia.

  • També es fa una menció especial al grup EGAR, de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA) del CSIC
  • L'Associació Carabutsí rep el Premi de cultura popular i tradicional, per la seva trajectòria i per un projecte amb la participació de científics de la Institució Milà i Fontanals del CSIC.

César R. Ranero y Valentí Sallarés, científics de l'ICM-CSIC guardonats amb el Premi Ciutat de Barcelona 2019. César R. Ranero i Valentí Sallarés, investigadors de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, a Barcelona, són els guardonats amb el Premi Ciutat de Barcelona 2019 en la categoria de Ciències Ambientals i de la Terra.

El guardó el reben com a reconeixement al seu desenvolupament d'un nou model conceptual que explica característiques clau dels grans terratrèmols i tsunamis. El model permet predir el comportament dels grans terratrèmols en funció i la profunditat i estimar el seu potencial per generar tsunamis amb una precisió sense precedents.

De fet, bona part dels tsunamis anormalment grans que han ocorregut en la història, incloent el de 2011 al Japó, es poden explicar per primera vegada de forma natural aplicant el model, tal com van mostrar els investigadors en un recent article a la revista Nature .

César R. Ranero és geòleg, especialitzat en geofísica, i la seva investigació té un enfocament multidisciplinari per entendre els processos geològics. Professor d'investigació ICREA a l'Institut de Ciències del Mar (ICM) del CSIC, és també coordinador de Barcelona Center for Subsurface Imaging (CSI).

Valentí Sallarés és físic, especialitzat en geofísica marina, i la seva investigació se centra en l'estudi de marges continentals i zones de subducció. Des del 2004 és científic del CSIC a l'ICM, del qual és vici-director i coordinador de l'àrea d'estratègia científica des de 2018.

En el seu treball, els científics van analitzar imatges sísmiques del subsòl (similars a radiografies) en combinació amb models tomogràfics, per inferir les propietats físiques de les roques a diferents profunditats en zones de subducció de tot el món. I van descobrir que el factor clau per explicar la ruptura dels terratrèmols a diferents profunditats és la rigidesa de les roques que es deformen i fracturen durant la ruptura. En el seu treball, els investigadors van mostrar que aquesta augmenta sistemàticament amb la profunditat, seguint una tendència universal i ben definida. Aquesta tendència explica nombroses diferències entre terratrèmols superficials i profunds, i permet predir de forma precisa característiques bàsiques dels terratrèmols que determinen la seva perillositat i el seu potencial tsunamigènic.

MENció al treball de les mascaretes anticontaminació

També en la categoria de Ciències Ambientals i de la Terra, el jurat fa una menció especial a la feina "Effectiveness of commercial face masks to redueix personal PM exposure", del grup EGAR, de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA) del CSIC, perquè visualitza l'esforç científic creixent per vetllar per la qualitat de l'aire a la ciutat de Barcelona. El treball, dirigit per Fulvio Amato, analitzava l'eficàcia de les màscares anticontaminació.

Juan Carlos Morales, científic de l'IEEC-CSIC guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona 2019.

Premi de Ciències Experimentals i Tecnologia

Per la seva banda, Juan Carlos Morales, investigador de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) a l'Institut de Ciències de l'Espai del CSIC, és el guardonat en la categoria de Ciències Experimentals i Tecnologia, pel descobriment d'un planeta gegant i gasós al voltant d'una estrella de massa petita (GJ 3512), amb el qual qüestiona les teories establertes sobre la formació dels planetes i planteja escenaris nous completament desconeguts fins ara. El resultat de la seva recerca es va publicar a la revista Science el setembre de 2019 sota el títol de "A giant Exoplanet Orbiting a very-low-mass star reptes planet formation models". Aquest descobriment obre la porta a l'existència de tipus de sistemes planetaris diferents dels coneguts fins a l'actualitat.

Guardó a l'Associació Carabutsí

L'Associació Carabutsí rep el Premi Ciutat de Barcelona de Cultura popular i tradicional. El jurat ha destacat el seu treball per preservar i dinamitzar la memòria gitana en perspectiva de gènere i acció intercultural. En 2019, aquesta associació va impulsar una memòria oral col·laborativa, conjuntament amb Inter-Acció, i amb el suport i assessorament de científics de la Institució Milà i Fontanals del CSIC.El jurat ha valorat aquest procés de divulgació del patrimoni de la identitat gitana a la ciutat de Barcelona.

Els Premis Ciutat de Barcelona són convocats anualment per l'Ajuntament de Barcelona amb l'objectiu de premiar la creació, la investigació i la producció de qualitat realitzada a Barcelona. Té 19 categories, que abasten diferents àmbits i les ciències, les arts i la comunicació.  Els Premis Ciutat de Barcelona es lliuraran el proper 11 de febrer, al Saló de Cent de l'Ajuntament, a partir de les 18: 00h.

Enllaços relacionats

Un nuevo modelo conceptual predice características clave de los grandes terremotos y tsunamis
https://www.dicat.csic.es/es/2019/922-un-nuevo-modelo-conceptual-predice-caracteristicas-clave-de-los-grandes-terremotos-y-tsunamis

Un exoplaneta gigante alrededor de una estrella enana desafía los modelos de formación de los sistemas planetarios
https://www.dicat.csic.es/index.php/es/dicat/es/noticias-2/noticias/891-un-exoplaneta-gigante-alrededor-de-una-estrella-enana-desafia-los-modelos-de-formacion-de-los-sistemas-planetarios

Un estudio liderado por el CSIC evalúa en Barcelona la eficacia de las mascarillas anticontaminación
https://www.dicat.csic.es/es/2019/816-un-estudio-liderado-por-el-csic-evalua-en-barcelona-la-eficacia-de-las-mascarillas-anticontaminacion

Un proyecto recupera la historia de la comunidad gitana del Raval barcelonés
https://www.dicat.csic.es/es/2018/774-un-proyecto-recupera-la-historia-de-la-comunidad-gitana-del-raval-barcelones